Öğrencimiz Yakup Altuntaş’ın Buluşu “Otonom Pushback Aracı” Faydalı Model Patent Tescili Aldı

12. Sınıf öğrencimiz Yakup ALTUNTAŞ tarafından geliştirilen “Otonom Pushback Aracı” isimli buluş 2022 005297 tescil numarası ile faydalı model patenti almıştır. Proje çalışması olarak başlayan ve prototipi geliştirilen buluşun, literatürde benzerinin bulunmamasından dolayı Okul Bilişim Teknolojileri öğretmenimiz Nazmiye ERGİNBAŞ danışmanlığında faydalı model başvurusu yapılmıştır.

06.05.2024 46

Buluş; uçakların perondan ayrılırken geri itilmesi olarak bilinen pushback işlemi sırasında meydana gelen kazaları minimize ederek, havaalanlarının daha güvenli ve sürdürülebilir hale gelmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Traktörler yardımıyla yapılan geleneksel pushback işlemleri sırasında, hem maddi hasarlar hem de can kayıpları yaşanabilmektedir. Yakup Altuntaş’ın buluşu, bu riskleri önemli ölçüde azaltmayı hedefliyor. Aracın önde ve arkada bulunan kameralar ile donatılması, uçağın burun iniş takımına robotik bir kolla otomatik olarak kilitlenmesini ve belirlenen konuma doğru geri itilmesini sağlıyor. Bu sistem sayesinde, insan faktöründen kaynaklanan hatalar asgariye indirilmiş oluyor.

Buluş, İsrail Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından geliştirilen yarı robotik “TAXIBOT” aracına benzer şekilde, uçağı sadece geri itmekte kalmıyor, aynı zamanda pist başına kadar götürebiliyor. Bu işlem sırasında uçakların motor kullanımını azaltarak, yakıt tüketiminde %85, gürültü kirliliğinde %60 ve kalkış başına yabancı madde hasarında %50 azalma sağlamayı ve havaalanlarının sürdürülebilirlik hedeflerine büyük katkıda bulunmayı hedefliyor. Ayrıca, bu araç fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanan elektrikle çalışıyor, bu da havaalanı operasyonlarını daha çevreci hale getiriyor.

Buluş sahibi öğrencimiz Yakup ALTUNTAŞ’ı ve ürüne ait prototipi geliştiren 2022 mezunu öğrencimiz Özgür YILIDIRIM’ı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. Okulumuz öğrencilerinin bu başarısı, eğitim ve teknoloji alanında ulusal gurur kaynağı olmuştur.